Draga posetiteljko/posetioče,

Bez obzira na to da li su vas preporuka ili sticaj okolnosti doveli na moj sajt, srećna sam i zahvalna što je do toga došlo. Volela bih da pročitate ovaj tekst pre nego što nastavimo upoznavanje, kako bismo nastavili da gradimo naš odnos sa uzajamnim razumevanjem i poverenjem u dobre namere, ili se možda razišli sa svešću da prihvatamo da smo ljudska bića sa različitim pogledima na svet.

Iskreno i duboko verujem u smislenost onoga što radim i to uvek činim sa dobrom namerom i čistog srca. Bez obzira na to, moje iskustvo mi govori da je rad sa ljudima uzbudljiva avantura, koja, sem uspona, može naići i na padove, a u takvim situacijama osoba se može osetiti ranjivom i povređenom. Osim toga, neke stvari o kojima pišem i koje koristim u svom radu u ovom trenutku nisu priznate i prihvaćene od strane konvencionalne nauke, medicinske i psihoterapijske prakse, ali i sa stanovišta nekih religijskih učenja, tako da nekome to može predstavljati problem, može se osetiti povređenim ili uvređenim, pa čak i doći u situaciju da se pokrenu vatrene emocije i agresivna reakcija. Kako mi to nije namera, biram da ovaj tekst posluži kao obostrana zona sigurnosti, a, po potrebi, i mirnog razgraničenja i razilaženja u izborima, stavovima i pogledima na svet.

Svoj sajt sam zamislila kao portal kroz koji ću moći da iskažem svoja iskustva rada na sebi, ali i metode kojima sam ovladala za rad sa drugima. Već dugo vremena osećam potrebu da podelim svoje spoznaje, saznanja i iskustva. Došla sam do zaključka da različite metode i pristupi govore isto, samo im se jezik razlikuje. Zbog toga snažno osećam potrebu da ne zastupam samo jednu od metoda kao onu koja je najispravnija, već biram da budem otvorena i da koristim znanja svake od njih i ono za šta verujem da mogu da ponude kao svoju specifičnost, tako da onda kada se spoje mogu da kreiraju odličnu platformu koja još dublje i snažnije pristupa nekoj odabranoj temi rada. Shvatila sam da mi je forma sajta idealna da predstavim sebe i ono čime se bavim. Dopustila sam sebi da ga uredim na način koji u ovom trenutku najviše odgovara mom senzibilitetu, znanjima i spoznajama.

Radeći na ovom materijalu otvorila sam neka nova poglavlja samorazumevanja i razumevanja života, mog odnosa prema njemu i mom doživljaju o našim moćima kojima raspolažemo za ugrađivanje promena i podešavanje nas samih na našem životnom toku. Uviđam da je ovaj sajt možda samo moj prvi korak da stignem do cilja koji sam upoznala na svom putu.

Kao što vam od srca želim da u svaku životnu situaciju zakoračite sa osećajem sigurnosti i zaštićenosti, volela bih da razumete i moju potrebu da sebe zaštitim. Pravne forme koje tome uobičajeno služe često mogu nekome zvučati hladno (meni tako zvuče), tako da biram da neke od takvih sadržaja iskažem na način za koji verujem da sadrži više topline (što bi ovo pismo dobrodošlice trebalo da ponudi). Nadam se da vam neće zvučati odbojno, niti vas povrediti, jer to mi ni u jednom trenutku nije namera.

Ukoliko želite da se upoznate i sa sadržajima pravne prirode koji predstavljaju uslove za korišćenje mog sajta, možete ih pročitati ovde. Osim toga, ako primetite bilo koji sadržaj za koji smatrate da bi mogao da podleže izvesnim ograničenjima u pogledu zaštite autorskih prava, da izlazi iz okvira fair use ili nije na adekvatan način navedena atribucija ili citat, molim vas da me kontaktirate koristeći podatke date na sajtu i da mi na to skrenete pažnju. Izuzetno poštujem svačiji doprinos i, ukoliko oko nekih pisanih ili vizuelnih sadržaja koji se nalaze na mom sajtu postoji predmet spora, daću sve od sebe da se to razreši na obostrano prihvatljiv način u najkraćem realnom roku – svakako mi nije namera da se neko zbog toga oseti povređenim ili oštećenim.

Ako se ipak opredelite za nastavak korišćenja mog sajta i izjašnjavate se da ste slobodnom voljom izdvojili dovoljno vremena da pročitate i razumete pravnu i, pre svega, ljudsku prirodu sadržaja Uslova korišćenja mog sajta i Izjave o odricanju od odgovornosti, čime prihvatate njihov pravno obavezujući aspekt, imate moju iskrenu dobrodošlicu.

Vaš doživljaj sebe i onoga što vas okružuje je ono što vas čini posebnim i neponovljivim, tako da svakako mogu samo da vas podržim da sledite svoje srce u svojim procenama i odlukama. Moja najtoplija preporuka je da se ne odričete svoje intuicije i nepristrasnog kritičkog posmatranja – proverite sve što pronađete na mom sajtu i uporedite sa drugim izvorima i autorima. Dopustite svom istraživačkom duhu da vas povede tamo gde oseća da je potrebno. Nečiji autoritet ili privlačnost sadržaja nisu nužno garancija pouzdanosti ili vašeg bezuslovnog poverenja. Sve sa čime se susretnete u svom životu je sveto i govori nešto o vama, ali nije nužno formulisano, saopšteno ili urađeno na najbolji i najuzvišeniji način i mislim da je važno da to možete da razlučite.
Ovaj prostor i reči u njemu iskreno preporučujem:

  Ljudima otvorenog srca koji dopuštaju da zarone u rad na sebi birajući pristup koji najviše odgovara njihovom senzibilitetu;

  Zainteresovanima da iskuse rad usmeren na jednu od metoda koje primenjujem, ili kroz integrativan pristup, lagano prolazeći kroz više njih;

  Istraživačima smelim da spuste gard svojim predrasudama i negativnim uverenjima i dopuste sebi upoznavanje sa pristupima rada na sebi na način koji se možda razlikuje od onoga za šta su se do sada opredeljivali;

  Onima koji osećaju žeđ za spoznajama o sebi i svojoj duši.
Nadam se da ćete na mom sajtu naći nešto za šta doživljavate da na pravi način komunicira sa vašom dušom. Ukoliko vas to pokrene i da uradite nešto dobro za sebe – tim bolje. Od srca vam želim toplu dobrodošlicu na moj sajt.

S ljubavlju,

Anita Marković
menjamse.com
Anita Marković