Yoga u mom životu

Prošlo je više od 20 godina kako se yoga našla na mom putu. Naš odnos se razvijao, pa mogu da kažem da je to proces koji i danas traje. U početku je moje vežbanje uključivalo položaje koje sam kasnije otkrivala u yoga asanama. Međutim, kada sam 1996. godine inicirana u transcendentalnu meditaciju, definitivno počinje ekspanzija mog duhovnog puta, pa i yoge u njemu.

Sećam se sreće kada je do mene došetala knjiga Surya Namaskara Swamia Satyanande Saraswatia iz koje sam mogla da samostalno korak po korak naučim najpoznatiji niz asana – pozdrav Suncu. To je bilo osvešćujuće za mene kada sam kroz tri elementa – oblik, energiju i ritam – i 12 položaja tela mogla da stvaram pranu (suptilnu energiju) koja aktivira moje psihičko telo. Vremenom sam sve više otkrivala svoju duhovnu snagu, a to je za mene yoga – svesnost.

Sećam se i perioda dok smo Kata (moja najbolja drugarica i kasnije kuma, koja je napustila svoje fizičko telo, ali svojim duhom verno iskri u mom životu) i ja dugo pričale na temu yoge. Podstaknuta ovim pričama dopustila je da yoga donese spasenje njenoj duši, kojoj je bilo nepodnošljivo u fizičkom telu koje nije bilo zdravo. U potrebi da sebi pomogne pronašla je učitelja yoge koji joj je svojim pričama, znanjima i tačno krojenim asanama (položajima tela) pomagao da bol u telu bude manji ili podnošljiviji. A onda mi je rekla: „Pozovi ga, da i ti radiš sa njim.“ Tako je i bilo. Rade postaje moj prvi učitelj yoge u ovom mom životu. Zajedno smo proveli dve godine. Dobila sam mnoga znanja, knjige i osnovu da budem odličan samostalan vežbač.

U životu ne odstupam od znanja koja nosim u sebi, ma gde da sam i kako se osećam. Čak i kada su moje emotivno i mentalno telo u disbalansu, uz yogu se uzdižu i brže oporavljaju. Dugo vremena sam bila solo yogina. Samodisciplina je moja jača strana, pa mi zbog toga nisu bile potrebne grupe, instruktori ili drugi učitelji yoge da bih postizala redovnost ili tačnost u izvođenju asana kojima sam bila naklonjena. Međutim, pre četiri ili pet godina samo mi je došlo da krenem na časove yoge u okviru Holističke akademije Maya. Srećna okolnost je bila to što su njihove prostorije blizu mene, pa sam tako odlazila pešice. Bilo mi je potrebno izvesno vreme da se naviknem da me opet neko vodi kroz čas yoge. Pustila sam se... Opustila sam se....

U trenutku kada sam se uključila na časove yoge raspolagala sam respektabilnom količinom znanja o transakcionoj analizi, ali i duhovnim tehnikama isceljivanja. Mogućnost da budem vođena, bez razmišljanja koje položaje biram u toku rada, pomogla mi je da budem u kontaktu sa a-ha efektom. Sve više sam otkrivala povezanost transakcione analize sa yogom, kao i yoge sa duhovnim tehnikama isceljivanja.

Odjednom, moji dragi holističari su me izazvali pozivom da sa njima prođem školu za instruktora yoge. Malo sam razmišljala, jer sam u to vreme bila preokupirana spremanjem završnog ispita za psihoterapeuta, ali sam izazov ipak prihvatila. To je bila odlična odluka, a svoje predznanje sam time podigla na viši nivo koji smatram dragocenim u životu.

S obzirom na to da su moja interesovanja usmerena ka duhovnosti, a yoga je pre svega put duhovnosti, potpuno je prirodno da bude sastavni deo mog životnog toka. Yoga kao jedinstvo fizičkog tela sa umom i duhom predstavlja odličnu metodu koja mi služi na putu nadilaženja ega i kretanja spiralom uzdizanja. Na kraju, kada sam se jednom prepustila i krenula put yoge, ona postaje moja potreba, želja i savršeni sastojak mog života. Namaste.
menjamse.com
Anita Marković